Τι συμβαίνει ξαφνικά παγκοσμίως και ο χρυσός υποχωρεί χάνοντας ακόμα και τη στήριξη των 1300 δολαρίων ανά ουγκιά; Με την ένταση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να βρίσκεται στο αποκορύφωμα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, την απειλή Τράμπ να υφέρπει, το ΔΝΤ να προειδοποιεί για αδύναμη και εύθραυστη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τη Deutsche Bank να φλερτάρει με την κατάρρευση, θα έλεγε κανείς ότι μόνο ο χρυσός απέμεινε όρθιος.
Όχι όμως, ο χρυσός λιώνει και μάλιστα η Saxobank εκτιμά ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερη πτώση μετά την πτωτική διάσπαση του ψυχολογικού και τεχνικού φράγματος των 1300 δολαρίων χθες.
Διαφορετική άποψη έχει η Buenacentura, μια δυναμική και ισχυρή εταιρία εξόρυξης χρυσού, η οποία επιμένει ότι θεμελιωδώς ο χρυσός παραμένει σε ανοδική τροχιά καθώς η ζήτηση από Κίνα και Ινδία είναι αυξημένη, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί περιορίζουν τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής και η Fed έχει «δεμένα χέρια» λόγω της αδύναμης ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Ωστόσο και οι δυο θέσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τη ροή του παγκόσμιου γεωπολιτικού σκηνικού, το οποίο δίνει στην ουσία τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση και επηρεάζει την κίνηση κεφαλαίων.
Τεχνικά οι αναλυτές του crisismonitor.gr εκτιμούν ότι η μακροχρόνια τάση παραμένει ανοδική, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το βραχυχρόνιο πτωτικό σήμα που εξέπεμψε χθες η τιμή υποχωρώντας κάτω από 1287 δολάρια θα αναιρεθεί καθώς οι στηρίξεις στην περιοχή των 140-1260 δολαρίων θα αποδειχθούν ισχυρότερες.
Παράλληλα το τμήμα ανάλυσης του crisismonitor.gr καταλήγει ότι η πτωτική κίνηση εντάσσεται στη μεγάλη εικόνα και αποτελεί διόρθωση του ράλι που ξεκίνησε στις αρχές του έτους.
Η ανασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα εξελίσσεται στο «νέο φυσιολογικό», καθώς η Ευρώπη δείχνει αδύναμη να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των προβλημάτων, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία αποδεικνύουν ότι μπορούν ευκολότερα να πυροδοτήσουν κρίσεις παρά να σβήσουν φωτιές.
Σε αυτή τη φάση πάντως η επιδείνωση των συνθηκών παγκοσμίως δεν καταγράφεται επαρκώς ούτε στον δείκτη φόβου, τον VIX, ο οποίος κινείται στην περιοχή του 13-15, χωρίς να υπερβαίνει ούτε συχνά, ούτε εύκολα το 16, επίπεδο που αποτελεί ένδειξη-προειδοποίηση ραγδαίως εκκολαπτόμενου stress στις αγορές.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg τα συμβόλαια του χρυσού κατέγραψαν το καλύτερο πρώτο εξάμηνο της 10ετίας γράφοντας κέρδη της τάξης του 25%, τάση που φαίνεται να εξασθενεί στο τρίτο τρίμηνο, το οποίο έκλεισαν με οριακές απώλειες 0,3%, ενώ η υποχώρηση κάτω από τα 1300 δολάρια δείχνει –για πολλούς- αναστροφή και επιταχυνόμενη πτώση.
Στην πραγματικότητα όμως ο χρυσός δεν κινείται αυτόνομα, μακροπρόθεσμα, αλλά αποτελεί αγορά hedging για τα επενδυτικά κεφάλαια, τις κεντρικές τράπεζες ακόμα και τη βιομηχανία.
«Ανεξήγητη» πολιτικά είναι και η άνοδος των Χρηματιστηρίων παρά την εντεινόμενη ανασφάλεια και το καχεκτικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στην Ευρώπη η επίδραση του Brexit, τουλάχιστον σε μεσομακροχρόνιο ορίζοντα- δείχνει διαχειρίσιμη καθώς η στερλίνα υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Βρετανίας ενισχύεται, ενώ αποδίδουν καρπούς και τα μέτρα της Bank of England.
Περιορισμένη είναι όμως και η επίδραση της Deutsche Bank, ένδειξη ότι οι αγορές δεν βλέπουν κατάρρευση της τράπεζας και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ελεγχόμενες τις εξελίξεις.