Σε νέα φάση μπαίνουν οι σχέσεις NATO-Ρωσίας καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν απαντά δυσανάλογα σκληρά και –κατά πολλούς προκλητικά- στην ενίσχυση των νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, υλοποιώντας σχεδιασμό ενίσχυσης και εξυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, ενώ παράλληλα αναστέλλει τη συμφωνία απόρριψης πλεονάσματος πλουτωνίου που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ. Αν και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ δεν φάνηκε να ξαφνιάζεται, εν τούτοις χαρακτήρισε την κίνηση «αποσταθεροποιητική» και «προκλητική».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS ο σχεδιασμός προβλέπει την προσθήκη 40 νέων πυρηνικών κεφαλαών στο οπλοστάσιό της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία διαθέτει το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως και με διαφορά, ωστόσο πολλοί από τους πυραύλους έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και βρίσκονται σε διαδικασία αποσύνθεσης.
Η απόφαση του NATO να αποδεχθεί τις αιτήσεις της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας και να αναπτύξει δύναμη 20,000 στρατιωτών κατά μήκος των ρωσικών συνόρων καθώς και η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD ήταν οι κινήσεις που ανέβασαν το θερμόμετρο.
Οι ΗΠΑ έχουν σμφωνήσει την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας και στη Νότιο Κορέα, βασιζόμενες στις διαρκώς εντεινόμενες προκλήσεις από τη Βόρειο Κορέα, με πυρηνικές δοκιμές και δοκιμές βαλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων.
Σφόδρα ατνίθετη στη στρατηγική αυτή είναι η Κίνα, η οποία αποφάσισε να εντείνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία στον αμυντικό τομέα.
Η άσκηση «ανακόντα» που διεξήχθη το καλοκαίρι από το NATO στην Ανατολική Ευρώπη με σενάριο αποτροπή ρωσικής εισβολής έδωσε στον Βλάντιμιρ Πούτιν τη βάση που χρειαζόταν για να καλύψει την επέκταση του πυρηνικού σιλό της Ρωσίας και τις νέες αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού για εξοπλισμούς.
Την ίδια στιγμή ΗΠΑ, ΟΗΕ, NATO και Ρωσία συμπίπτουν σε μια σειρά ανοιχτών μετώπων από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία και από την Τουρκία μέχρι την κορεατική χερσόνησο και τη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ήδη τα διεθνή media ξεκινώντας από πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS, το BBC και τα γεπολιτικό thinktank Stratofor αναδεικνύουν το θέμα ως μείζονος σημασίας.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το TASS, η Ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Rosatom θα συνεχίσει να συμμορφώνεται στις προβλέψεις της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το stratfor η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι μια ακόμη κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα στο πλαίσιο της πίεσης προς την Ουάσιγκτον να αποδεχθούν τους συμβιβασμούς που προτείνει η Μόσχα στη Συρία και την Ουκρανία.