Πίσω από τον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ συντάσσονται οι επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά εμφανίζονται αρκετά διστακτικοί να το πράξουν λόγω του πολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg οι σκεπτικιστές και οι πιο συντηρητικοί θέλουν να δουν την ΕΚΤ να αγοράζει ξανά ελληνικά ομόλογα για να πειστούν για την αλλαγή της κατάστασης και την εμπέδωση της δέσμευσης της ΕΕ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg ο Michel Danechi της Duet Asset Management δεν «αγοράζει» το στόρι της ελληνικής ανάκαμψης, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
Το Bloomberg σημειώνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα, Έλληνες επιχειρηματίες και αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποίησαν παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές, προβάλλοντας την ελκυστικότητα των αποτιμήσεων στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, ο Danechi, ο οποίος είναι συνδιαχειριστής χαρτοφυλακίου 1,5 δισ. δολ. σε αναδυόμενες αγορές στην Duet Asset Management, θέλει να δει πως η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές της Ευρωζώνης ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Οι αποτιμήσεις είναι εκεί, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει», αναφέρει ο Danechi. «Αν η Ελλάδα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τότε το κλίμα θα αλλάξει αυτόματα», προσθέτει.
Οι επενδυτές δεν βιάζονται να βάλουν τα χρήματα τους σε μια αγορά όπου η αξία των μετοχών και ομολόγων έχει επανειλημμένως καταρρεύσει. Σε δεκάδες συναντήσεις στο ετήσιο roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων βομβαρδίστηκαν με τις χιλιοειπωμένες ερωτήσεις για τον πολιτικό κίνδυνο, τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, την έλλειψη ρευστότητα, τους υπερβολικούς φόρους και το εχθρικό επιχειρηματικό κλίμα, αναφέρει το Bloomberg.
“Το μήνυμα μας ήταν ‘επενδύστε στην Ελλάδα” και η αντίδραση τους ήταν “αν κάνετε ό,τι είναι αναγκαίο θα το κάνουμε”, αναφέρει ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής μετοχών της Pantelakis Securities.
Οι ελληνικές μετοχές έχουν υποχωρήσει περίπου 11% αυτό το έτος, έχοντας χάσει το 25% της αξίας τους περίπου το 2015. Οι αποδόσεις στο 10ετές χρέος παραμένουν πάνω από το 8%, με διαφορά το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωζώνη, ακόμα και μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούνιο, αναφέρει το Bloomberg.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η ροή των καλών ειδήσεων ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι την Τρίτη υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αναφέρει επίσης ότι τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι εντός των στόχων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα αυξήθηκαν τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη για να διασώσει την συμφωνία πώλησης του διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου στην Socar, δείχνοντας ότι υπάρχει προθυμία να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν “καεί” από λανθασμένες προσδοκίες στο παρελθόν, αναφέρει το Bloomberg. Οι ελπίδες για ανάκαμψη της Ελλάδας διαψεύστηκαν καθώς η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που ζήτησε διάσωση παραμένει η μόνη που διατηρείται στη ζωή με τεχνητά μέσα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
“Οι επενδυτές εστιάζουν στην πρόοδο για την επίλυση των NPLs και το μήνυμα τους ήταν για πιο φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, ιδιαίτερα χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και ταχεία εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, δηλώνει ο κ. Δρογώσης.
Ο φόβος έχει δώσει τη θέση του στην κόπωση, παρατηρούν δύο Έλληνες αξιωματούχοι που έδωσαν το “παρών” στο roadshow, καθώς όπως εξήγησαν όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές ή ήταν κερδοσκόποι επενδυτές. Όσο για τις εισηγμένες, επικεντρώθηκαν στα δικά τους οικονομικά μεγέθη, την ώρα που κατέβαλλαν προσπάθειες προκειμένου να “πλέξουν” ένα πειστικό αφήγημα για τις προοπτικές της χώρας, αναφέρουν οι εν λόγω αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται.
Το Bloomberg αναφέρεται και στις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι επενδυτές είναι “ακόμη επιφυλακτικοί, σε στάση αναμονής, αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα”. “Εάν κάποιος ψάχνει για υψηλές αποδόσεις αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη, πού αλλού μπορεί να πάει;”, ανέφερε συγκεκριμένα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΟΤΕ, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.