Πολιτική με στόχο να διεκδικήσουν θέση στο τραπέζι διαπραγματεύσεων -άρα και οφέλη- για το Brexit ασκούν οι χώρες του κλαμπ του Βίζεγκραντ, μερικές μόνο ημέρες μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, όπου έλαβαν ισχυρές δεσμεύσεις από την Άνγκελα Μέρκελ σε βαθμό ενόχλησης του Ματέο Ρέντσι.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτκο δήλωσε στο Reuters, ότι το κλάμπ των χωρών του Βίζεγκραντ μπορεί να θέσει βέτο στη συμφωνία που θα καταλήξουν ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, υπό την ηγεσία του Μισέλ Μπαρνιέ, που έχει αναλάβει το ρόλο του κεντρικού διαπραγματευτή για λογαριασμό της Κομισιόν. Σε αυτή τη φάση οι χώρες του Βίζεγκραντ ακουμπάνε στον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και την νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκπροσώπηση που φαίνεται να τους καλύπτει.
Διαβάστε επίσης: Μπρατισλάβα: Σύνοδος διαίρεσης, κέρδισαν οι βόρειοι
Αν και οι δηλώσεις Φίτκο ερμηνεύτηκαν ως μήνυμα προς την Τερέζα Μέι, τη νέα πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, στην πραγματικότητα το μήνυμα ήταν προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι ηγέτες της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, έχουν σχηματίσει μέτωπο ζητώντας, όπως ανακοίνωσαν και από τη Μπρατισλάβα, λόγο στις διαδικασίες των Βρυξελλών, περισσότερο χώρο για εθνικές πολιτικές και σκληρές γραμμή στο μεταναστευτικό.
Με δεδομένο ότι οι θέσεις τους απέχουν παρασάγγας από αυτές της Κομισιόν και των χωρών του Νότου σε μια σειρά από ζητήματα η Άνγκελα Μέρκελ έχει αναλάβει πολλές φορές το ρόλο του διαμεσολαβητή για χάρη της ενότητας της ΕΕ, αλλά και με στόχο να τους ελέγξει τις τάσεις και να ηγεμονεύσει του γκρουπ.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, οι ηγέτες του κλαμπ του Βίζεγκραντ έχουν συγκεκριμένη στρατηγική, ζητούν επί της ουσίας αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της ΕΕ, ενώ η επιθυμία τους για επιθετική αλλαγή συσχετισμών είναι πλέον ανεξέλεγκτη, δυναμιτίζοντας τα κοινά φόρα.
Όπως προκύπτει και από τα γραφήματα, οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν έχουν ουσιαστικές εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία, γεγονός που δεν δικαιολογεί την επιμονή τους να αποκτήσουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό εξηγείται από τη μετανάστευση πολιτών τους προς τη Βρετανία, που συνεπάγεται την εισροή συναλλάγματος το οποίο είναι ζωτικό για τις οικονομίες τους.
Στην πραγματικότητα οι ηγέτες της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας θέλουν να διεκδικήσουν αντισταθμιστικά οφέλη από την ΕΕ και χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης του Brexit και τη Βρετανία. Παράλληλα χρησιμοποιούν ως εναλλακτική το ενδεχόμενο να επιτύχουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τις Βρετανία και ειδικές συμφωνίες κατά παρέκκλιση των Ευρωπαϊκών.
Οι ανησυχίες όμως των V4 (Κλαμπ Βίζενγκραντ), όπως εκφράζονται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Fico , αφορούν την θέση του αυξημένου αριθμού πολιτών τους που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δεν θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστούν ως πολίτες «δεύτερης κατηγορίας». Δήλωση που μπορεί να υπονομευθεί καθώς αρμόδια για να εκφραστεί εξ ονόματος του γκρουπ είναι η προεδρεύουσα Πολωνία.
Πάντως οι αρχηγοί της ΕΕ περιμένουν την έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης από τη Βρετανία πριν τις επίσημες δηλώσεις για το Brexit. Η Σύνοδος της Μπρατισλάβα είχε ως σκοπό μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τη μετάβαση προς την αποχώρηση της Βρετανίας, τις ροές προσφύγων στην Ευρώπη και τις επιδράσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης.
Η ομάδα Βίσεγκραντ είναι σταθερά αντίθετη στις προσπάθειες της ΕΕ να εισαγάγει υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες και κατά τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας έχει αρχίσει να φαίνεται μια διάθεση «ευέλικτης αλληλεγγύης» από τις χώρες για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.