Εκτός κλίματος βρέθηκαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στο meeting της Αθήνας κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα καθώς -όπως ήταν αναμενόμενο- η ατζέντα εστιάστηκε στα μέτρα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροώνμ στα σχέδια για ευρωστρατό, τρομοκρατία και στο Brexit. Αν και όλοι μίλησαν για ενότητα αυτό που πιστοποιήθηκε ήταν η διάσταση απόψεων για την Ευρώπη του μέλλοντος μεταξύ των κλάμπ του Βίζενγκραντ και των Νοτίων. Η έκβαση μάλιστα της συνόδου, εκ του ανακοινωθέντος, δείχνει ότι το κλάμπ των Βορείων κατήγαγε σημαντική νίκη έναντι των Νοτίων.
Οι αποφάσεις μάλιστα για το προσφυγικό «απέχουν πολύ απ αυτό που θεωρούμε Ευρώπη» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αρνούμενος να παραστεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Ολάντ για το θέμα.
Αυτό που είχε γίνει αντιληπτό κατά τις προηγούμενες ημέρες ξεκαθάρισε στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, με την Άνγκελα Μέρκελ να προσφέρει απλόχερα εγγυήσεις και εξασφαλίσεις στους δορυφόρους της Γερμανίας –χώρες του Βίζενγκραντ-, ενώ οι προτάσεις των Νοτίων για οικονομική στήριξη και ανάπτυξη έμειναν εκτός τελικού κειμένου της Συνόδου.
Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία στέλνει σαφές μήνυμα ότι ευνοεί «το κλαμπ του Βίζεγκραντ» έναντι του «club med».
Την κατάσταση επιχείρησε να γεφυρώσει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανακοινώνοντας σχεδόν τον διπλασιασμού του αναπτυξιακού του πακέτου από τα 350 δισ. φτάνει στα 630 δισ. με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ένα αστείο που ειπώθηκε και το οποίο μεταδίδει το politico.eu:
«Πώς να κρατήσεις τους ηγέτες της ΕΕ ενωμένους; Περιορίζοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας τους»
Οι χώρες του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία) έφτασαν στο σημείο να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν ζητώντας εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών δομών με στόχο την ενίσχυση της παρεμβατικότητας των μικρών χωρών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να αποδείξουν τη δυναμική της κίνησής τους και να επιμείνουν στην πολιτική πιέσεων που ασκούς τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο για την αποδοχή των θέσεων τους και της ακραίας πολιτικής τους ρητορικής και πρακτικής.
Προσφυγικό-ευρωστρατός
Για το θέμα των προσφυγικών ροών συμφωνήθηκε ένας ιδιαίτερα αυστηρός και χρονικά πυκνός οδικός χάρτης στον οποίο –μεταξύ άλλων- περιλαμβάνεται η ατσάλωση των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, για την οποία θα αναπτυχθούν επιπλέον 200 συνοριοφύλακες και 50 οχήματα.
Παράλληλα στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής δύναμης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της Γερμανίας και της Γαλλίας για την άμεση δημιουργία σταθερού αρχηγείου και κοινών δομών υποστήριξης και αμυντικού-τεχνολογικού και οικονομικού προγραμματισμού.
Για την ενίσχυση της ασφάλειας συμφωνήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλων για την κοινή χρήση πληροφοριών και δορυφόρων όσον αφορά ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και ασφάλειας των συνόρων.