if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Η γυναίκα που έκανε “ζημιά” 13 δισ. στην Apple

Πεπεισμένη ευρωπαΐστρια, φεντεραλίστρια, λουθηρανή και Δανή, η 48χρονη Μργκρέτ Βεστάγκερ, είναι ήδη παλιά πολιτική γάτα, μετρώντας 27 χρόνια στην κεντρική πολιτική και αρκετές υψηλόβαθμες πολιτικές και κυβερνητικές θέσεις, μεταξύ των οποίων της υπουργού Παιδείας και της προέδρου Φιλελεύθερων-Κοινωνιστών της Δανίας και εσχάτως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Τα τελευταία 24ωρα είναι το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο παγκοσμίως και πιθανώς ο άνθρωπος υπεύθυνος για το νέο οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ. Η Μαργκρέτ Βεστάγκερ εισηγήθηκε και πέτυχε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 13 δισ. ευρώ, σε βάρος της αμερικανικής Apple, χρεώνοντας στην εταιρία και την ιρλανδική κυβέρνηση στην ουσία σχήμα φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής.

Η απόφασή της αυτή προκάλεσε μέχρι και τη δημόσια αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού.
Στην Ευρώπη ερμηνεύεται κυρίως ως αντίποινα για τα πρόστιμα στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία VolksWagen και στην επίσης γερμανική Deutsche Bank, οι οποίες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών στις ΗΠΑ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η Apple μπορεί να είναι η πρώτη ηχηρή καμπάνα, αλλά έχουν προηγηθεί επίσης βαριά και σημαντικά πρόστιμα και έρευνες για το καρτέλ σιδήρου, μπετόν και στα τρόφιμα. Δεν θα είναι όμως και η τελευταία καθώς στη λίστα ακολουθεί η Google, σε βάρος της οποίας έχουν ήδη απαγγελθεί επισήμως τρεις κατηγορίες για παράβαση ανταγωνισμού, φοροαποφυγή και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, από την ίδια επίτροπο, την Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Η έρευνα για την Google είχε ανοίξει από το 2010 από τον προκάτοχό της Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος πρότεινε μια συμφωνία, που όμως δεν κατάφερε να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεχθεί. Η Βεστάγκερ ξήλωσε αυτό το deal και έβαλε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο.
Έχει ακόμα ξεκινήσει έρευνες για τις φορολογικές υποθέσεις της Fiat, Starbucks, Amazon.com και του ρωσικού κολοσσού Gazprom, έναν από τους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Τον Ιανουάριο του 2015, έδωσε εντολή στις Κυπριακές Αερογραμμές να επιστρέψουν πάνω από 65 εκατομμύρια ευρώ από παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2012 και το 2013, ως μέρος της δέσμης μέτρων αναδιάρθρωσης..
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αυστηρή σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Και η Μαρκρέτε Βεστάγκερ ακόμα περισσότερο. Όπως εξάλλου η ίδια έχει πει: «Η Ευρώπη είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις, αν θέλετε να κάνετε επιχειρήσεις, αλλά ίσως όχι τόσο ανοιχτή αν θέλετε να έρθετε για φοροδιαφυγή».

Η Μαργκρέτ Βεστάγκερ είναι πολιτικός

Αναλύσεις για την προσωπικότητά της που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες 24 ώρες τη σκιαγραφούν ως μια γυναίκα καριέρας με έντονες θρησκευτικές αναφορές.
Αυτό όμως δεν ισχύει. Η Βεστάγκερ είναι μια απόλυτα πολιτική προσωπικότητα, με σαφείς αριστερές αναφορές, βαθιές κοινωνικές ευαισθησίες και με προκαθορισμένα όρια.

Αν και πολλοί την ερμήνευσαν ως τη θηλυκή εκδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βασιζόμενοι στην κοινή θρησκεία και τη τεχνοκρατική συμπεριφορά, η προσέγγιση αυτή αποτυγχάνει να ενσωματώσει την πρώιμη πολιτική σταδιοδρομία στο SLP καθώς και την πολιτική της τοποθέτηση.

Ήταν όμως η Βεστάγκερ που ως επικεφαλής του SLP το τράβηξε αριστερά, αν και μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων (ALDE), με αποτέλεσμα να συμβάλει καταλυτικά στην ανάδειξη κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Δανία στις εκλογές του 2011.

Εκείνη την περίοδο του SLP είχε διακηρύξει ότι προτίθεται να συμμαχήσει είτε με την Αριστερά είτε με τη Δεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Δανία, θέση που άλλαξε η Βεστάγκερ,δηλώνοντας πρόθυμη να συνεργαστεί μόνο με τους Σοσιαλιστές.

Είναι γνωστή στη χώρα μας από τα μέσα της περσινής χρονιάς, καθώς χαρακτήρισε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ως «μονοπώλιο» που πλήττει τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού όμως έχει συνδέσει το όνομα της με τις μεγαλύτερες υποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού στην Ε.Ε.

Μίνι βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1968 Ζηλανδία και προέρχεται από βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια, στις αρχές της οποίας αποδίδουν πολλοί την ηθική προσέγγιση η οποία χαρακτηρίζει τη δουλειά της.
Αποφοίτησε με Μεταπτυχιακό Τίτλο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης το 1993 και δούλεψε στο δανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ήδη από τα 21 της χρόνια είχε ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα της και αποτέλεσε μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος SLP, του οποίου αργότερα ορίστηκε αρχηγός. Το 1998 ορίστηκε υπουργός Παιδείας και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων.
Στην πολιτική της σταδιοδρομία, οι δύσκολες και άκρως αποτελεσματικές αποφάσεις της σχετικά με την πολιτική περικοπών που ακολούθησε στη Δανία, ισχυροποίησαν το προφίλ της και φανέρωσαν τον ηγετικό της χαρακτήρα καθώς έφτασε να θεωρείται το ισχυρότερο πρόσωπο της κυβέρνησης της.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version