Ενώ η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους οδηγεί σε στενότερη συνεργασία ΗΠΑ και Ρωσία οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα που θα διεξαχθούν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη αναμένεται να αναδείξουν διαφορές και συγκρούσεις για τον τρόπο οικοδόμησης
Ενώ η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους εντείνεται διαρκώς και το μέτωπο φαίνεται ότι τίθεται υπό τη ρωσική ηγεμονία, δεν θα είναι τόσο εύκολο να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και πολιτικά.
Οι μεγάλες δυνάμεις καταβάλουν ουσιαστική προσπάθεια επίσπευσης των εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν το στρατηγικό πλεονέκτημα που αναπτύσσεται.
Ο Βλάντιμιρ θα επιθυμούσε να καθυστερήσει η πολιτική λύση επιδιώκοντας να πετύχει περαιτέρω ενίσχυση του Άσαντ και την πολιτική μετάβαση στις ΗΠΑ ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη.
Από την άλλη πλευρά ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να κλείσει μέτωπα και να δρομολογήσει λύσεις έτσι ώστε ενδεχόμενη ανάδειξη του Ντόναλντ Τράμπ σε νικητή των εκλογών να μην ανατρέψει τους συσχετισμούς.
Καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών, καθώς αφενός η κάθε πλευρά διαπραγματεύεται με βάση τα κεκτημένα και αφετέρου οι νέοι συσχετισμοί δύναμης θα διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγής δεδομένα ο Ασάντ παραμένει στην επόμενη ημέρα, ενώ θα υπάρξει οδικός χάρτης για την ενοποίηση της χώρας και την αποκατάταση της τάξης και σε δεύτερη φάση νέος οδικός χάρτης για προσφυγή στις κάλπες.
Στη νέα συνάντηση στη Γενεύη θα συμμετάσχει τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι. Επικεφαλής της συνάντησης θα είναι ο επιτετραμένος του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου και θα διαρκέσει δύο ημέρες.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι οι όροι για την παύση πυρός στη Συρία και η άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει την ανάγκη για βοήθεια ιδιαίτερα στο Χαλέπι, όπου οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και της αντιπολίτευσης μαίνονται. Η Ρωσία και το Ιράν επιμένουν στη στήριξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, κυρίως η Σαουδική Αραβία, αποκλείουν την υποψηφιότητά του στις εκλογές της επόμενης μέρας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί και το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας, με αποτέλεσμα ο εμφύλιος να συνεχίζεται, η προσφυγική κρίση για την Ευρώπη να ενισχύεται και να μοιάζει με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί και η ανθρωπιστική κρίση στις χώρες που δρουν οι τζιχαντιστές να παραμένει και να μην αντιμετωπίζεται.