Αξιωματούχοι της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ανακάλυψαν εστία αναπαραγωγής και μετάδοσης του ιού Ζίκα σε συγκεκριμένο σημείο της παραλίας του Μαϊάμι.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ τόνισε ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της πολιτείας έχουν εντοπίσει πέντε περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν από το ιό μέσω της συγκεκριμένης εστίας.
Ήδη ψεκάστηκαν με εντομοκτόνο περιοχές του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην πολιτεία της Φλόριντα, ώστε να αποτραπεί η αναπαραγωγή κουνουπιών.
Έχει επιβεβαιωθεί σε δύο διαφορετικές περιοχές της παραλίας του Μαϊάμι στην Φλόριντα η μετάδοση του ιού σε αμερικανικό έδαφος μέσω των εντόμων.
Οι αποκαλύψεις δημιουργούν πλήγμα στον τουρισμό, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι δεν θα είναι σημαντική η μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στην τουριστική βιομηχανία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για πιθανή εξάπλωση του ιού σε όλη την αμερικανική ήπειρο, ενώ ήδη έντονη δραστηριότητα παρουσιάζει ο Ζίκα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Καραϊβική. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας να βρίσκονται μόλις λίγους μήνες μακριά, εντείνονται οι ανησυχίες για εξάπλωση του ιού πέρα από την αμερικανική ήπειρο.
Στην Ελλάδα, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υπογραμμίζουν ωστόσο την ανάγκη επιτήρησης του ιού. Όπως δήλωσε στην «ΗτΣ» ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), «άμεσα δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα από τον ιό Ζίκα». Υπογράμμισε όμως ότι «το κουνούπι - τίγρης, ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα υπάρχει στη χώρα μας. Αυτό είναι πρόβλημα, γιατί διευκολύνεται η ταχεία μετάδοση του ιού στην περίπτωση εισαγόμενου κρούσματος».
Από τον Μάιο του 2015, όταν η Βραζιλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα του ιού στο έδαφός της, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε 21 χώρες και εδάφη της αμερικανικής ηπείρου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την ταχεία μετάδοση του ιού: πρώτον ο πληθυσμός της αμερικανικής ηπείρου δεν είχε εκτεθεί νωρίτερα στον ιό και συνεπώς στερείται ανοσίας και δεύτερον το κουνούπι τίγρης -ο βασικός φορέας μετάδοσης του Ζίκα- υπάρχει σε όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.
Πώς μεταδίδεται ο επικίνδυνος ιός
Ο Ζίκα μεταδίδεται με τα κουνούπια του γένους Aedes, που συνήθως τσιμπούν την ημέρα. Το κουνούπι που μεταδίδει κίτρινο πυρετό (Aedes aegypti) ευθύνεται για τις περισσότερες λοιμώξεις από Ζίκα. Το κουνούπι τίγρης μπορεί, επίσης, να μεταδώσει τον ιό, αλλά όχι εξίσου αποτελεσματικά. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ιός μεταδίδεται με την ερωτική συνεύρεση αλλά και τη μετάγγιση αίματος.
Πώς προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο των νεογνών ο Ζίκα;
Ο ιός συνδέθηκε με τη μικροκεφαλία των νεογνών μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στη Βραζιλία εμφανίστηκαν υπερβολικά πολλά περιστατικά μικροκεφαλίας. Πιθανώς στην εμφάνιση της νόσου να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες, όπως λοιμώξεις από άλλους ιούς. Σε πολλές περιπτώσεις μικροκεφαλίας, ο εγκέφαλος δεν αναπτύσσεται σωστά ή η ανάπτυξή του αναστέλλεται μετά τη γέννηση. Ετσι το παιδί μπορεί να εμφανίσει νοητική υστέρηση, κώφωση και άλλα. Μικροκεφαλία εμφανίζεται, επίσης, όταν η έγκυος προσβληθεί από ερυθρά, τοξοπλάσμωση και μεγαλοκυτταροϊό, όταν η έγκυος καταναλώνει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, υποσιτίζεται ή πάσχει από διαβήτη.
Πώς θα γνωρίζω εάν έχω προσβληθεί από Ζίκα;
Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και μόνο ο ένας στους πέντε εμφανίζει πυρετό, ερύθημα, αρθραλγία και ερεθισμό στα μάτια. Ακόμη, όμως, και αυτοί που εμφανίζουν συμπτώματα δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ. Για να ανιχνευθεί η λοίμωξη χρειάζεται ανάλυση αίματος ή ιστού μία εβδομάδα από τη λοίμωξη.
Υπάρχει θεραπεία;
Οχι. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ δεν προτείνουν κάποια συγκεκριμένη αντιιική φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς αναρρώνουν με ανάπαυση, καλή διατροφή και υποστηρικτική φροντίδα.
Υπάρχει εμβόλιο;
Oχι. Μόλις άρχισαν οι προσπάθειες για την παρασκευή του, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Η καλύτερη πρακτική, κυρίως όσον αφορά τις γυναίκες που είναι έγκυοι, είναι να αποφύγουν τις χώρες όπου καταγράφεται επιδημία. Αυτές που σκέπτονται να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς τους πριν ταξιδέψουν.