Διορθωτικές κινήσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο απέναντι στην Τουρκία κάνουν τώρα τόσο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όσο και η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθώντας να προσφέρουν βραχυχρόνια ανακούφιση στην Άγκυρα μετά τη σύγκρουση με την Αυστρία, τις σκληρές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν για τη visa και το αρνητικό κλίμα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών μετά το πραξικόπημα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της Άνγκελα Μέρκελ για την «ειδική σχέση» της Γερμανίας με την Τουρκία.
Το μήνυμα που στέλνουν ο πρόεδρος της Κομσιόν και η Γερμανίδα καγκελάριος στον Τούρκο πρόεδρο είναι η διασφάλιση των κεκτημένων στις διμερείς σχέσεις, δεν έλλειψε από τις δηλώσεις και αναφορά της Τουρκίας στο ρόλο της ως μέλος του NATO, ένδειξη ότι η στρατηγική απέναντι στην Άγκυρα χαράσσεται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Αν και οι δηλώσεις φαίνονται ως «στροφή» μια τέτοια εκτίμηση θα απείχε πολύ από τη πραγματικότητα αν συνυπολογιστεί η φθορά των τελευταίων εβδομάδων που έφτασε στην απαγόρευση μετάδοσης μηνύματος του Ερντογάν στη Γερμανία και σε δηλώσεις για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τη διάχυτη δυσαρέσκεια για το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν.
Υπ αυτό το πρίσμα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η Άνγκελα Μέρκελ απλά διακόπτουν την κατρακύλα και πετούν το μπαλάκι των επόμενων κινήσεων στον Ταγίπ Ερντογάν, προσδοκώντας σε ανάσχεση των πιέσεων στο προσφυγικό.
Παράλληλα, αυτό που προκύπτει από τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Γερμανία για διμερείς διαπραγματεύσεις, στρατηγική που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν, συγκεντρώνοντας κριτική από χώρες της ΕΕ και καταλήγοντας στη συμφωνία για το προσφυγικό.
Οι δηλώσεις Μέρκελ
Σε συνέντευξή της στο δίκτυο εφημερίδων «RedaktionNetzwerk Deutschland», η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχεται ότι υπάρχουν απογοητευτικά παραδείγματα ανεπιτυχούς ενσωμάτωσης, αλλά τονίζει ότι θα ήταν εντελώς λάθος να εξαχθούν από αυτό συμπεράσματα για όλους τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που ζουν στη Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, η καγκελάριος αναφέρει ότι μια καλή σχέση είναι προτιμότερη από μια τεταμένη και εξηγεί ότι σε αυτό το πνεύμα διεξάγει και η ίδια τις συνομιλίες της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
«Η απόπειρα πραξικοπήματος με πολλά θύματα αποτελεί για την Τουρκία ένα άσχημο σημείο καμπής. Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ένας σημαντικός εταίρος. Είναι δε σημαντική και για την επίλυση συγκεκριμένων διενέξεων. Σκέφτομαι ειδικά το δράμα που εκτυλίσσεται στην Συρία. Η Τουρκία έχει υποδεχτεί τρία εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Είναι έτσι η χώρα με την μεγαλύτερη συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία», δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ.
Οι δηλώσεις Γιούνκερ
Τη θέση πως θα ήταν λάθος ο τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. επανέλαβε η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε προσφάτως ότι για να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, απαιτείται ομοφωνία των κρατών μελών, όμως θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα είναι λάθος, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, απαντώντας σε σχετική με τις ευρωτουρκικές σχέσεις ερώτηση.
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η ενταξιακή διαδικασία βασίζεται σε προαπαιτούμενα και κεφάλαια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει «εκτιμήσεις και εικασίες», όπως η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στην ΕΕ, πως το 2023 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας θα έχουν ολοκληρωθεί.