Ταχεία αποδεικνύεται η προσαρμογή της Κούβας στο απαιτητικό και ανταγωνιστικό καπιταλιστικό περιβάλλον καθώς ήδη αποφάσισε την πώληση του management του διεθνούς αεροδρομίου της Αβάνας «Χοσέ Μαρτί» στη γαλλική πολυεθνική Aéroports de Paris (ADP). Παράλληλα η επίσης γαλλική κατασκευαστική Bouygues Bâtiment International αναλαμβάνει το project της επέκτασης των εγκαταστάσεων με την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, ώστε καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη επιβατική κίνηση μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία μετά την αποπεράτωση του έργου το 2020 το αεροδρόμιο της Αβάνας θα είναι σε θέση να δέχεται περισσότερους από 10 εκ. επιβάτες ετησίως.
Πέρυσι οι αφίξεις στο «Χοσέ Μαρτί» έφθασαν τα 3,5 εκατομμύρια, ενώ φέτος αναμένεται μικρή αύξηση. Περισσότεροι από τους μισούς τουρίστες που έρχονται στην Κούβα περνούν από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Οπως αναφέρει η Deutsche Welle μέχρι πρότινος η κουβανική κυβέρνηση χορηγούσε άδειες σε εταιρίες του εξωτερικού μόνο για τη διαχείριση ξενοδοχείων. Εδώ και χρόνια ευρωπαϊκές και καναδικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στο νησί της Καραϊβικής. Τον Ιούνιο έλαβε για πρώτη φορά άδεια διαχείρισης η θυγατρική της Sheraton Hotels, η Four Points by Sheraton.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία είναι παραδοσιακά προνομιακός εταίρος της Κούβας καθώς οι δυο χώρες διατηρούσαν σχέσεις ακόμα και στην περίοδο απομόνωσης από τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε την Αβάνα τα τελευταία 29 χρόνια.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ραούλ Κάστρο ανταπέδωσε, επισκεπτόμενος το Παρίσι. Την ώρα που γερμανικές εταιρίες είναι συγκρατημένες όταν πρόκειται για επενδύσεις στην Κούβα, οι γαλλικές δίνουν ισχυρό παρών. Έτσι, εκτός από την Bouygues, στο νησί της Καραϊβικής επενδύουν οι Alcatel-Lucent (τηλεπικοινωνίες), η Pernod-Ricard (συνιδιοκτήτρια της ποτοποιίας Havana Club), η Accor (τουρισμός) και η Air France (στις συγκοινωνίες).
H Κούβα είναι χώρα κλειδί στην περιοχή «με την οποία επιδιώκουμε μια προνομιακή συνεργασία», είχε δηλώσει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στις αρχές του 2015.
Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία διατηρεί με την Κούβα παραδοσιακά καλές σχέσεις, οι οποίες ανάγονται στην αρνητική στάση του πρώην προέδρου ντε Γκολ έναντι των κυρώσεων που είχε επιβάλλει η Ουάσιγκτον στο καθεστώς Κάστρο. Οι γκολιστές στις γραμμές των Γάλλων συντηρητικών ήταν πάντα υπέρ μιας ανεξάρτητης πολιτικής έναντι της Κούβας και ενός διαχωρισμού από την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Υπάρχουν όμως και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι το παράρτημα του γαλλικού πολιτιστικού ινστιτούτου Alliance Française είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Εκτός αυτού, το Παρίσι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στις επιτυχείς διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του κουβανικού χρέους με το λεγόμενο Κλαμπ του Παρισιού. Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Αβάνας δείχνει ότι η γαλλική διπλωματία έναντι της Κούβας αποδίδει τώρα νέους καρπούς.