Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρωτοβουλία της Γερμανίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις NATO-Ρωσίας οι οποίες βρίσκονται σε ψυχροπολεμικά επίπεδα. Ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες ασκήσεις σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την αύξηση των συμμαχικών δυνάμεων σε αυτές, καθώς και την έναρξη των διαδικασιών οικοδόμησης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD.
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις Γερμανία και Ολλανδία αναπτύσσουν ειδική αντιπυραυλική και αντιαεροπορική taskforce με πυραύλους patriot και ειδικό κέντρο ελέγχου που έχει αναπτύξει η Airbus για τη Γερμανία. Η task force θα στελεχωθεί από Γερμανούς και Ολλανδούς, ενώ θα μπορεί άμεσα να αναπτυχθεί υπό τη διοίκηση του NATO.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, είχε εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με τις νατοϊκές ασκήσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα, επισημαίνντας ότι πρόκειται για ακούσια πυροδότηση εντάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο. Παράλληλα, ο Γερμανός αξιωματούχος είχε ενστερνιστεί τη ρωσική θέση περί μη επίθεσης σε χώρες-μέλη του NATO και της ΕΕ.
Στόχος της νέας δύναμης είναι η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής άμυνας και της δέσμευσης της ΕΕ στην προστασία των νέων χωρών, με ένα καθαρά αμυντικό σύστημα που θα ελέγχεται από τη Γερμανία και δεν θα αποτελεί επιθετική απειλή για τη Ρωσία.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει ύφεση στην στρατιωτική επέκταση το NATO και στην ανάπτυξη δυνάμεων και οπλικών συστημάτων της συμμαχίας στη Ευρωπαϊκά σύνορα. Ταυτόχρονα το μήνυμα προς τον Βλάντιμιρ Πούτιν γίνεται ηχηρό και εύληπτο «κάθε προκλητικότητα στοχεύει την Ευρώπη και τη Γερμανία και όχι το NATO και τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον Γερμανό ταξίαρχο Michael Gschossmann, διοικητή των επίγειων στοιχείων της γερμανικής αεροπορίας, αυτό που οικοδομείται είναι ένα πλήρως αμυντικό σύστημα, θα βασιστεί σε νέο τρόπο δράσης που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ευρώπη και ο οποίος θα δοκιμαστεί κατά την άσκηση του NATO τον Οκτώβριο στην Κρήτη, όπου θα βληθούν πάνω από 40 πύραυλοι patriot.
Με βάσει τα χρονοδιαγράμματα η νέα task force θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα μετά τη νατοϊκή άσκηση στην Κρήτη και η ανάπτυξή της αναμένεται άμεση.