Το μέτωπο με την ΕΕ για τη βίζα και το προσφυγικό αναβιώνει με δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, για να λάβει «πληρωμένη» απάντηση από τη Μίνα Αντρέεβα, αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Κομισιόν.
Με συνέντευξή του στη Le Monde ο Τούρκος πρόεδρος επανάφερε εκβιαστικά το ζήτημα της εγκατάλειψης της συμφωνίας του προσφυγικού αν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση της ΕΕ για κατάργηση της Visa, με αποτέλεσμα η κ. Αντρέεβα να διευκρινίσει ότι η ΕΕ θα καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, όταν η Τουρκία εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια.
Ωστόσο η ανακίνηση του θέματος έρχεται ταυτόχρονα με τη μεγάλη συγκέντρωση στην Τουρκία και μια μέρα πριν τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Υπ αυτό το πρίσμα η απειλή του Ερντογάν εντάσσεται περισσότερο σ ένα διπλωματικό παιχνίδι αποστασιοποίησης από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως μόχλευση για την προσέγγιση με τη Ρωσία.
Αυτό που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντοηγάν είναι να αποδείξει στον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι είναι έτοιμος να αλλάξει στρατόπεδο και να κάψει γέφυρες.
Ωστόσο η στρατηγική αυτή αποδεικνύει ότι είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και υπό ασφυκτική πίεση να βρει λύσεις για τη στήριξη της οικονομίας, σε διαφορετική περίπτωση η πόλωση στο εσωτερικό να γυρίσει εναντίον του.
Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μπορεί να καταρρεύσει, αν η ΕΕ δεν τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας που αφορά στην κατάργηση της βίζας, η κυρία Αντρέεβα παρέπεμψε σε σημερινή συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στη γερμανική Tagesspiegel.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην Tagesspiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σαφής από την αρχή: η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει το σύνολο των 72 προϋποθέσεων για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
Και αυτό «δεν είναι εκβιασμός», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τονίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.
«Η πραγματικότητα απαιτεί τη συνεργασία με τους γείτονές μας. Όχι επειδή μας αρέσουν ιδιαιτέρως οι κυβερνήσεις τους, αλλά επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν. Δεν θα ήταν άλλο ανεκτή μια παθητική στάση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν στο Αιγαίο, με τους διακινητές να συνεχίζουν τη δουλειά τους. Η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να σταματήσει όλο αυτό. Η συνείδησή μου είναι καθαρή» αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή διαθέτει «σχεδιο Β», σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, η Μίνα Αντρέεβα επανέλαβε ότι η Επιτροπή έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το προσφυγικό, μέρος του οποίου είναι και η συμφωνία με την Τουρκία.
Εδώ και 15 μήνες δουλεύουμε για την υλοποίηση του σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει επί της ουσίας…