Κινήσεις απόγνωσης, ενισχύοντας την εικόνα ενός απομονωμένου ηγέτη που αναζητά σωσίβιο σωτηρίας παντού κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του παραχώρησε στο ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων TASS έκανε λόγο για επανέναρξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων από το μηδέν. Λίγο νωρίτερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδιδε ότι το Qatar δεν βλέπει πολιτικό και οικονομικό ρίσκο στην Τουρκία, επικαλούμενο όμως δηλώσεις του πρέσβη της χώρας.
Ενώ σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde λέει ξεκάθαρα
“Οι Δυτικοί άφησαν τους Τούρκους απομονωμένους”
ενώ συνεχίζει αποκαλύπτοντας την πικρία του
“ο πρωθυπουργός μας ενώθηκε με τους άλλους ηγέτες στους δρόμους του Παρισιού, θα μου άρεσε να έβλεπα το ίδιο μετά το πραξικόπημα”.
Από τη μια οι απεγνωσμένες δηλώσεις Ερντογάν για συνεργασία παντού και από μηδενική βάση και από την άλλη η επίκληση του τοπικού διπλωμάτη του Κατάρ για την πιστοποίηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας της Τουρκίας καθιστούν σαφές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παρά την φιέστα των διαδηλώσεων στήριξης και το άγριο πογκρόμ βρίσκεται σε ουσιαστικό οικονομικό αδιέξοδο.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανάκτηση του ελέγχου στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την ΕΕ το τελευταίο 1 δισ. Από τη συμφωνία των 3 δισ. για το προσφυγικό, ενώ εγείρει διαρκώς ζητήματα αναζητώντας στήριξη.
Με τον τουρισμό να έχει δεχθεί τη χαριστική βολή από το πραξικόπημα, τις σχέσεις με την ΕΕ στην κόψη του ξυραφιού, τις εξαγωγές να υποχωρούν και τις ΗΠΑ να προειδοποιούν για αποσταθεροποίηση των τουρκικών τραπεζών λόγω ISIS, ο Ερντογάν είναι ναυαγός χωρίς σχεδία.
Σε αυτή την κατάσταση όμως θα είναι δύσκολο να διαπραγματευτεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και το γνωρίζει, για το λόγο αυτό φρόντισε να κάψει σχεδόν όλες τις γέφυρες με τις ΗΠΑ, εκτός του NATO, πριν συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, ώστε να πείσει για την αποφασιστικότητά του να αλλάξει στρατόπεδο.