Ψυχραιμία επέδειξαν χθες οι αγορές μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων και των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Η στερλίνα βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, ωστόσο παρά την πρωτόγνωρη σε έκταση και ένταση δράση που ανακοίνωσε ο Μάρκ Κάρνει άντεξε 2,3% υψηλότερα από το ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
Η αντίδραση των επενδυτών στο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η Bank of England είναι ενδεικτική της αυξημένης αξιοπιστίας που αυτή διαθέτει καθώς και της ξεκάθαρης δέσμευσης του Μάρκ Κάρνει για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων όπου και όποτε απαιτηθεί.
Η στρατηγική και η ρητορική του Μαρκ Κάρνει περιορίζει το ρίσκο, διαγράφει μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης διαμορφώνοντας το πεδίο για ενίσχυση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου.
Ο συνδυασμός αυτός μαζί με τον προβλεπόμενο ανασχετικό –για την ύφεση- αντίκτυπο των μέτρων δημιουργεί αίσθηση άμεσης σταθεροποίησης της βρετανικής οικονομίας δρώντας αποτρεπτικά σε μια ενδεχόμενη επίθεση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Τα συμπτώματα και το αντίδοτο
Οι τρομακτικές προβλέψεις για υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της οικονομίας, η εκτύπωση φρέσκου χρήματος 170 δισ. και το συνολικό πακέτο αποτέλεσαν αρχικά μοχλό πίεσης, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν ήδη να σταθμίζουν στις θέσεις που αναλαμβάνουν την προοπτική και το χρόνο απόδοσης των μέτρων αυτών, αποφεύγοντας –μέχρι τώρα- να επενδύσουν αναλάβουν υπέρμετρο πτωτικό ρίσκο.
Παράλληλα, σε αυτή τη φάση η υποτίμηση του νομίσματος βοηθά τη βρετανική οικονομία να αντισταθμίσει τις πιέσεις που δέχεται από το Brexit αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ακόμα και στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς, καθώς ακόμα δεν έχουν ανασταλεί τα ευρωπαϊκά προνόμια της Βρετανίας. Ετσι η χώρα έχει τη δυνατότητα να προεξοφλήσει θετικά, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας γι αυτά που θα χάσει.
Η Bank of England στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις έχει αποφασίσει:
– Να μειώσει το επίπεδο των αποθεματικών που διακρατούν οι εμπορικές τράπεζες, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα χορήγησης δανείων κατά 150 δισ. στερλίνες
– Να μειώσει τα επιτόκια από το 0,5% στο 0,25% για πρώτη φορά σε 7 χρόνια
– Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 10 δισ. για επιχειρηματικά ομόλογα και 60 δισ. με collateral κρατικά ομόλογα
– Ειδικό μηχανισμό για την άμεση προώθηση των μειώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά
Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, ολόκληρο το πακέτο αυτό δημιουργήθηκε με στόχο να ενισχυθεί.
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι προβλέψεις για:
– Την ανάπτυξη υποβαθμίζονται από 2,3% στο 0,8% το 2017
– Την ανεργία αναθεωρούνται επί τα χείρω από το 4,9% στο 5,5%
– Θα υπάρξει μείωση της παραγωγής
Η αντίδραση της στερλίνας
Η υποτίμηση της στερλίνας θα βοηθήσει βραχυχρόνια τις εξαγωγές και βαρύνει στις εισαγωγές, ωστόσο η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας θα απαιτήσει τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Η επίτευξη αυτού του στόχου όμως θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης και παράλληλο περιορισμό των περιθωρίων κέρδους.
Η αντιστάθμιση των απωλειών στην ανταγωνιστικότητα μπορεί μόνο να επιτευχθεί με παρεμβάσεις παραβλέποντας όμως την εκτίναξη της ανεργίας μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Χθες η στερλίνα υποχώρησε 1,6% στα 1,3107 δολάρια, στη Νέα Υόρκη, ενώ ενδοσυνεδριακά έκανε χαμηλό στα 1,3103, επίπεδο που είχε επαναπροσεγγίσει στις 27 Ιουλίου. Παρέμεινε όμως υψηλότερα από το χαμηλό των 1,2798 δολαρίων που είχε καταγράψει στις 6 Ιουλίου.
Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 12% μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ με βάσει τα χθεσινά κλεισίματα είναι 9% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν το Δημοψήφισμα.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι αναλυτές βλέπουν περαιτέρω υποχώρηση της στερλίνας το 2016, είναι όμως πιο αισιόδοξοι για το 2017.
Ειδικότερα προβλέπουν υποχώρηση της ισοτιμίας στα 1,27 δολάρια μέχρι τέλος του έτους, ενώ για το επόμενο εκτιμούν ότι θα ανακάμψει αισθητά στα 1,33 δολάρια και στο 1,39 το 2018,
Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στα Παράγωγα όπου το premium στο 12μηνο κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο 8μηνου στο 1,62%.
Traders επισημαίνουν ότι το άγριο σορτάρισμα της στερλίνας τις προηγούμενες εβδομάδες απέτρεψε τη δημιουργία ανεξέλεγκτων νέων βαρών μετά την ανακοίνωση, ενώ υπήρξε και σημαντικό short covering για αποκομιδή κερδών.
Το πλέγμα αυτό που δημιουργήθηκε λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό ως δίχτυ ασφαλείας για το βρετανικό νόμισμα, ενώ έδωσε χρόνο στις αγορές να «χωνέψουν» τα στοιχεία και να λάβουν πιο ώριμες αποφάσεις.