Αν και η προσοχή όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των media και των πολιτικών είνα στραμένη στην Τουρκία και στο πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν, η κατάταση δείχνει να επιδεινώνεται και στη Γαλλία.
Οι τελευταίες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί και άλλων στελεχών της Δεξιάς στη Βουλή και στα media πέρασαν απαρατήρητες για τους περισσότερους ευρωπαίους, όπως στα “ψιλά” γράφτηκε και η απάντηση του πρωθυπουργού Ναουέλ Βάλς.
Η κατάταση όμως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς η χώρα έχει στοχοποιηθεί από τους τζιχαντιστές και κάθε επίθεση και φρέσκο αίμα δίνει χώρο στην ακροδεξιά και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί, αναδεικνύεται ως η καλύτερη λύση, ειδικά στα ζητήματα ασφαλείας.
Η ένταση με την οποία τίθενται στο δημόσιο διάλογο σε αυτή τη φάση τα ζητήματα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει ισχυρά πλήγματα στο κράτος δικαίου και σε περιορισμό των ατομικών ελευθεριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Γαλλία τηρεί 10,000 φακέλους υπόπτων και επικίνδυνων οι οποίοι χαρακτηρίζονται απόρρητοι και οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αυξημένα δικαιώματα επ αυτών των προσώπων. Πρόκειται για τους “Φακέλους S”.
Τι προτείνει όμως ο υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2017;
Ο Νικολά Σαρκοζί προτείνει σειρά μέτρων για την αυστηροποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου που περιλαμβάνουν:
– Παράταση της κράτησης χωρίς δίκη, επ αόριστον (κάτι που ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό)
Προσπαθώντας να παρακάμψουν το συνταγματικό εμπόδιο ο Νικολά Σαρκοζί και οι συνοδοιπόροι του ζητούν την εφαρμογή του μέτρου της διοικητικής κράτησης ή της κράτησης χωρίς κατηγορητήριο.
Το μέτρο της επ αόριστον “διοικητικής κράτησης” κατ ουσία ανατρέπει το τεκμήριο της αθωώτηας καθώς ο ύποπτος κατατείται επειδή θεωρείται ένοχος και παρεμποδίζεται ακόμα και η προσπάθειά του να αποδείξει ότι είναι αθώος.
Το μέτρο αυτό στήριξε με συνέντευξή του ο Νοκολά Σαρκοζί με το επιχείρημα
“απελπισμένα μέτρα σε απελπισμένους καιρούς”
Οι προτάσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προβλέπει η Συνθληκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η εφαρμογή της οποίας έχει ανασταλλεί σε αυτή τη φάση στη Γαλλία και στην Τουρκία, στπ πλαίσιο της κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας το καθεστώς αυτό παρατάθηκε έως και τις 26 Οκτωβρίου.