Κινήσεις που οδηγούν στον ντε φάκτο εκδημοκρατισμό του τουρκικού στρατού πραγαμτοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν αλλάζοντας τη διοικητική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και εντάσσοντας τους αρχηγούν υπό τον υπουργό Άμυνας, ενώ οι επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου και των μυστικών υπηρεσιών θα αναφέρονται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με αυτές τις αλλαγές ο Τούρκος πρόεδρος προλειαίνει το έδαφος για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία αναμένεται να προβεί μετά την περαίωση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν εντάσσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υγείας, καταργεί τα στρατιωτικά σχολεία και δημιουργεί Πανεπιστήμιο Ενόπλων Δυνάμεων, στα πρότυπα της Σχολής Ευελπίδων, στο οποίο εντάσσονται όλα τα σώμματα των ενόπλων δυνάμεων.
Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι πιλότοι είναι από τους πλέον εκπαιδευμένους παγκοσμίως, καθώς το κατά κεφαλήν κόστος υπερβαίνει το 1 εκατ. είναι προφανές ότι η ανωτατικοποίηση της εκπαίδευσης συνιστά συλλογική αναβάθμιση καθώς και εκδημοκρατισμό.
Πολλά μένουν να κριθούν από τα ειδικά διατάγματα που θα εκδωθούν προς εφαρμογή των αποφάσεων αυτών, ωστόσο πρόκειται για κινήσεις που οδηγούν στον ντε φάκτο περιορισμό της ασυδοσίας του στρατεύματος και στη διευκόλυνση της χάραξης εθνικής εξωτερικής πολιτικής.
Σε δεύτερη φάση αναμένεται μείωση εντάσεων στο Αιγαίο καθώς και ενιαία στάση κυβέρνησης και ενόπλων δυνάμεων σε μείζονα ζητήματα, που πολλές φορές μέχρι τώρα παρατηρούνταν διάσταση, αναγκάζοντας τη διπλωματία της χώρας να μη λαμβάνει αποφάσεις και να συντηρεί πηγές έντασης στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.
Σε γενικές γραμμές η γραμμή που υιοθετεί ο Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ πιο κοντά στο δυτικό πρότυπο και προσεγγίζει σε πολλά το ελληνικό μοντέλο.
Ωστόσο ανησυχία προκαλεί η έκταση της εκκαθάρισης εντός των ενόπλων δυνάμεων, καθώς αν και αρκετοίο αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, όπως αυτή μεταφέρεται από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η κατάταση διαμορφώνεται ως εξής:
Έχουν απολύσεις επιπλέον 1,389 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο μέτρων για την εκκαθάριση ανθρώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατικη΄οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέρν (FETO).
Οι νέες απολύσεις προστίθενται στις προηγούμενες 1,684, στις οποίες περιλαμβάνονται και 149 στρατηγοί και ναύαρχοι.
Συνολικά 3073 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έχουν αποταχθεί, ενώ ακόμα είναι άγνωστος ο αριθμός που τελούν υπό κράτηση.
Υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης Στρατός Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό τίθενται υπό την επίβλεψη του υπουργείου Άμυνας.
Διαλύονται όλες οι στρατιωτικές ακαδημίες και τα σχολεία και αντικαθίστανται από νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που θα αποκαλείται Εθνικό Αμυντικό Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο θα προσφέρει και μεταπτυχιακή εκπαίδευση.
Η σχολή στρατιωτικής ιατρικής και τα στρατιωτικά νοσοκοκεία σε ολόκληρη τη χώρα εντάσσονται στο υπουργείο Υγείας.