Στο επίκεντρο συντονισμένων πυρών φαίνεται ότι βρέθηκε την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας καθώς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός διοικητής των δυνάμεων της Μέση Ανατολής προέβησαν σε ταυτόσημες δηλώσεις, εκφράζοντας ανησυχία για το πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος αρκέστηκε να απαντήσει δηκτικά στον στρατηγό Τζόζεφ Βότελ, εκ του σύνεγγυς, σε εκδήλωση το βράδυ της ίδιας μέρας, άφησε όμως αναπάντητη την επίθεση Σάινμάιερ, τουλάχιστον διπλωματικά.
Πρόκειται αποσπάσματα ενός πολιτικό-στρατιωιτικού θρίλερ το οποίο βρίσκεται σε εξελιξη οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή και προκαλώντας ανασφάλεια και ανησυχία μέχρι την καρδιά της ΕΕ.
Πολιτικό σκάκι με… πύργους και αξιωματικούς
Από τη νύχτα της 15 Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε σοκ, ενώ η πολιτική του κατευνασμού που ακολουθήθηκε αρχικά έθερε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
Τώρα η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ υπό το βάρος της ασηνυχίας που προκαλούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι επερχόμενες περιφερειακές εκλογές αναλαμβάνει δράση.
Ενώ ο αρμόδια Ευρω[αία Επίτροπος Μονγκερίνι έχει μείνει στα παρασκήνια το βάρος της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής διπλωματίας φαίνεται ότι επωμίζεται ο Φρανκ-Βάλτερ Σάινμάιερ. Η ΕΕ αντιδρά καθώς η Τουρκία φαίνεται να χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης για την έκδοση visa στους Τούρκους και την παροχή στήριξης στον ίδιο τον Ερντογάν.
Ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ κατήγγειλε τις εκκαθαρίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κρίνοντας ότι «ξεπερνούν κάθε μέτρο» και μπροστά σε αυτές τις επιχειρήσεις «δεν μπορούμε να σωπαίνουμε», σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα.
Με τις δηλώσεις του ο Γερμανός ΥΠΕΞ θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντίδραστη του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο είναι προφανές ότι αυτή προσδοκούν τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.
Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση του Αμερικανού Στρατηγού, επικεφαλής της CENTCOM, Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι “φοβάμαι τις συνέπειες που μπορεί να έχουν” οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό.
Η επιλογή να βγουν μπροστά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο επικεφαλής της διοίκησης της Μέσης Ανατολής, είναι συνειδητή καθώς κα οι δυο πλευρές ήθελαν μεν να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς την Τουρκία αλλά όχι σε κορυφαίο επίπεδο, έτσι ώστε να αναγκάσουν τον Ερντογάν να απαντήσει διατηρώντας όμως αρκετές ακόμα κινήσεις.
Για το λόγο αυτό ο Αμερικανός στρατηγός παραβρέθηκε σε εκδήλωση προσκεκλημένος του Ταγίπ Ερντογάν, αφού νωρίτερα είχε κάνει τις δηλώσεις.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: “Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή”.
Αυτός όμως έλαβε απάντηση από τον Ταγίπ Ερντογάν μερικές ώρες αργότερα, όταν παραβρέθηκε σε τελετή αποκαστάστασης βομβαρδισμένου
«Το πραξικόπημα ευτυχώς απέτυχε. Τώρα, οι αντιδράσεις ξεπερνούν κάθε μέτρο»
υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten.
«Όταν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και δικαστές απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, χωρίς να μην έχει επιβεβαιωθεί καμία άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα, δεν μπορούμε απλά να σωπαίνουμε»
επέμεινε ο Γερμανός υπουργός.
«Μοιάζει σαν σχεδόν η χώρα να οδεύει προς μια σοβαρή εσωτερική κρίση» πρόσθεσε ο Στάινμαϊερ, ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα συνιστούσε «ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω»