Σε μια κίνηση που τον οδηγεί σε ουαστική ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρησε ο Ταγίπ Ερντογάν αναστέλλοντας προσωρινά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθνρωπίνων Δικαιωμάτων, τη θεμελειώδη δηλαδή διακήρυξη της ΕΕ.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει μπαράζ καταδικαστικών δηλώσεων δηλώσεων από χώρες μέλη της ΕΕ, τις ΗΠΑ καθώς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα θέσει υπό εξέταση την Τουρκία για το ενδεχόμενο αποβολής.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Ν.Κουρτουμλούς σε σχετική συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της τρίμηνης ισχύος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα θα αναστείλει τη σχετική σύμβαση.
«Η Γαλλία έχει κηρύξει και εκείνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει αναστείλει τη συνθήκη», είπε ο Κουρτουμλούς, «EUROPEANCONVENTIONOFHUMANRIGHTS» και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κουρτουλμούς, η κατάταση εκτάκτου ανάγκης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από 30 έως 45 ημέρες. Ο κ. Κουρτουλμούς δήλωσε ότι ανιχνεύθηκαν δομικά προβλήματα και κενά πληροφοριών καστά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκ βάθρων αναδιάρθρωση του στρατού.
Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μετά από μια σειρά «εκκαθαρίσεων» που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με απομάκρυνση ή σύλληψη πάνω από 60.000 ανθρώπων.
Όπως επισημαίνουν νομικοί η Τουρκία έχει δικαίωμα, όπως άλλωστε και κάθε χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να αναστείλει την εφαρμογή σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, προϋποθέσεις που ισχύουν από την παρούσα κατάταση της Τουρκίας, με δεδομένη τρομοκρατική απειλή και το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Οπότε αν και σε νομικό επίπεδο δεν θα έχει επιπτώσεις, σε πολιτικό η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με το πογκρόμ θα βαρύνουν ουσιαστικά τη θέση της χώρας οδηγώντας ντε φάκτο σε απομόνωση.
Ενστάσεις αναμένεται να έχει και το NATO, οι οποίες όμως θα περιοριστούν σε ρητρικό επίπεδο καθώς η συμμετοχή της Τουκίας στη μάχη κατά του ISIS είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή την περίοδο, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις ανεβάζουν το κόστος και θέτουν εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα καθώς επηρρεάζου άρδην όλους τους στρατηγικούς σχεδιασμούς.