Σοκ και δέος προκαλεί τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και διεθνώς το “αντιπραξικόπημα” του Ταγίπ Ενρτογάν το οποίο έχει οδηγήσει σε εκκαθαρίσεις 35 έως 50,000 ανθρώπων σε πανεπιστήμια, υπουργεία, αστυνομία, ένοπλες δυνάμεις και τη Δικαιοσύνη. Η πρωτοφανούς έκτασης επιχείρηση του είχε από καιρό προετοιμάσει ο Τούρκος πρόεδρος με τις μυστικές υπηρεσίες τέθηκε σε εφαρμογή μόλις ανέκτησε τον έλεγχο από τους πραξικοπημαίες. Η κατάταση που διαμορφώνεται παρουσιάζει ανατριχιαστικές ομοιότητες με τη “νύχτα των κρυστάλλων” στη ναζιστική γερμανία του 1938…
Ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη και NATO προειδοποίησαν για τήρηση της νομιμότητας ο Ταγίπ Ερντογάν ενεργόντας απέναντι σε κάθε κανόδα δικαίου εκκαθαρίζει γκιουλενικούς, αντιφρονούντες, ετοιμάζεται να φιμώσει κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες και εγκαθιδρύει ένα ακόμα πιο αυταρχικό καθεστώς.
Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν βάζει την Τουρκία στο “γύψο”
Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν μεθοδεύει την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες δηλώνοντας στο CNN ότι θα την υπογράψει εφόσον ψηφιστεί στη Βουλή, όπου το κόμματου, το AKP, διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία.
Οι κινήσεις Ερντογάν και το αποτυχημένο πραξικόπημα αναγκάζουν πολλές χώρες να επανακαθορίσουν τη στάση τους απέναντί στην Τουρκία, με πρώτη τη Ρωσία, όπου ο Βάντιμιρ Πούτιν αποφάσισε να υπαναχωρήσει από ενέργειες που ο ίδιος είχε προαναγγείλει στο πλαίσιο της αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, μετά το “συγωνώμη” Ερντογάν.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής διπλωματίας στις δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και μετά έχουν αποφύγει να εκφράσουν στήριξη στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνυπέγραψαν θέση κατά της θανατικής ποινής.
Με τον πρόεδρο της Τουρκίας έχει επικοινωνήσει μόνο ο γεγνικός γραμματέας του NATO, ο οποίος νωρίτερα σε δηλώσεις του είχε ευθυγραμμιστεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών καθιστώντας σαφές ότι η συμμαχία θα παρακολουθεί την πορεία της Τουρκίας για ενδεχόμενη παρέκκλιση από τις δημοκρατικές αρχές.
Μετά την επικοινωνία του Γενς Στόλενμπεργκ με τον Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία άνοιξε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις αεροσκαφών του NATO από τις βάσεις της με στόχο τον ISIS.
Πογκρόμ στο Δημόσιο
Στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου μπήκε την Τρίτη η παιδεία και τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε την παραίτηση 1.577 κοσμητόρων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η σχετική εντολή δόθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και αφορά τους κοσμήτορες τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως μεταδίδουν αυτή την ώρα τα κρατικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Τουρκία στους πανεπιστημιακούς ακόμη και για τα επαγγελματικά τους ταξίδια.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας της χώρας προχώρησε στην ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος 21.000 δασκάλων που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για υποτιθέμενες σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα. Εν τω μεταξύ, πενήντα Έλληνες καθηγητές (και άλλοι Ευρωπαίοι) πήραν επιστολή να αποχωρήσουν από τα τουρκικά πανεπιστήμια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πογκρόμ που έχει γίνει ποτέ στην παιδεία από την εγκαθίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, καθώς 37.777 εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης απομακρύνονται από την εργασία τους ή τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Στους αριθμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες περιπτώσεις διαθεσιμότητας και απομάκρυνσης στις ένοπλες δυνάμεις και στο δικαστικό σώμα, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του τουρκικού Δημοσίου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 50.000 διώξεις μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες.
Η Τουρκία απομάκρυνε επίσης 492 μέλη του προσωπικού της ανώτατης ισλαμικής αρχής της χώρας, με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ότι είχαν «τρομοκρατικές» διασυνδέσεις.