Στη χειρότερη καμπή της τελευταίας 20ετίας φαίνεται ότι βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στοχοποιεί τις ΗΠΑ ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.
Για τα θέματα αυτά διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στον ομόλογό του της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Το δημοσίευμα όμως της ακροδεξιάς τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, που το υπογράφει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Ιμπραχίλ Καραγκούλ, φαίνεται ότι υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
Ο ακριβής τίτλος του δημοσιεύματος είναι “The US tried to assasinate Erdogan!” και έχει γίνει viral με εκατομμύρια κοινοποιήσεις.
Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που το αναδεικνύει η Washington Post ως πρώτο θέμα στο πλέον έγκυρο διεθνές newsletter που στέλνει κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ακριβώς τίτλο.
Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και σοβαρό παραθέτουμε και το δημοσίευμα της Washington Post “The U.S. tried to kill Erdogan, says editor in chief of Turkish daily”
Όπως αναφέρει ο συντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας Ισαάν Θάρούρ, ο Τούρκος αρχισυντάκτης γράφει συχνά σκληρά και εριστικά θέματα (τα αναφέρει ως hardline), ωστόσ σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ρητορική που χρησιμοποιεί αντηχεί συγκεκριμένη κυβερνητική φράξια.
Σημειώνει δε πως αντίστοιχο ζήτημα εγείρει και η αγγλική έκδοση της -επίσης φιλοκυβερνητικής- Daily Sabah, χρησιμοποιώντας όμως πολύ πιο προσεκτικό τρόπο.
Ειδικότερα χρησιμοποιούν ψηφοφορία μέσω twitter με προσεκτικότερη διατύπωση:
https://goo.gl/kj1buR
Η Washington Post εκφράζει αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οι ΗΠΑ το κρεσέντο των τουρκικών media αλλά και τις δηλώσεις και τα υπονοούμενα του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, του πρωθυπουργού και άλλων αξιωματούχων.
Μέχρι στιγμής η μόνη απάντηση από αμερικανικής πλευράς ήρθε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του υπυοργείου Εξωτερικών, Μάρκ Τόνερ, ο οποίος απέριψε τις κατηγορίες που εκτοξεύει η Yeni Safak.
Ο Τόνερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση της WP δήλωσε “Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες”
Το CrisisMonitor έχει επισημάνει ότι στην πραγματικότητα η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας που εκδηλώνεται στόχο έχει να εκτονώσει αφενώς την εσωτερική ένταση στην Τουρκία και να διαμορφώσει ένα νέο πεδίο διαπραγματεύσεων, καθώς οι συσχετισμοί σε αυτή τη φάση δεν ευνοούν τον Ταγίπ Ερντογάν απέναντι τόσο στην ΕΕ όσο και στο NATO και προφανώς η Τουρκία χρειάζεται μεγάλο αντισταθμιστικό πλεονέκτημα ώστε να καταφέρει να περάσει τις θέσεις στο συριακό.
Είναι όμως αβέβαιο μέχρι πιο βαθμό οι ΗΠΑ θα μπορούν να μένουν απαθείς και νωχελικές εφαρμόζοντας παρελκυστική στρατηγική.
Αξίζει να σημεωθεί ότι η αμερικανική και ευρωπαϊκή διπλωματία έχει αποφύγει καθ’ όλες αυτές τις ημέρες να κάνει οπιαδήποτε ονομαστική αναφορά στον Ταγίπ Ερντογάν ή τον πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ.
Η προβλεβλημένη απάντση στο θέμα από την Washington Post καθιστά σαφές ότι καλλιργείται κλίμα αντίδρασης έναντι της Τουρκίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Μεσούσης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου δεν είναι διόλου απίθανο να τεθεί το ζήτημα και στους υποψηφίους προέδρους, με ότι αυτό συνεπάγεται.