Τους όρους του διεθνούς πολιτικού και γεωπολιτικού παιχνιδιού για την Τουρκία ξεδίπλωσε με δηλώσεις του από το αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον γγ του NATO, ο Τζον Κέρι προσδιόρισε τα όρια που έχει Ερντογάν καθώς και τις υποχρεώσεις του.
Για τις ΗΠΑ κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα είναι η μάχη κατά του ISIS την οποία καθυστερεί ο Ερντογάν πιέζοντας ώστε να μην συγκροτηθεί κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία, όπως συνέβη και στο Βόρειο Ιράκ.
Αν και τα media ερμήνευσαν τις δηλώσεις Κέρι ως προσπάθεια χαλιναγώγησης του Τούρκου προέδρου που έχει εξαπολύσει πλέον πογκρόμ συλλαμβάνοντας 8000 αστυνομικούς και περίπου 7,000 στρατιωτικούς και δικαστές, εν τούτοις κύριο μέλημα των ΗΠΑ παραμένει ο ISIS.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Τουρκία «σύμμαχο στο NATO» και «παίχτη κλειδί» στην ΕΕ, ενώ επαναδιατύπωσε τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα και τη δική του «στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».
Είναι σαφές ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τζον Κέρι απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν, στάση που δηλώνει σαφή ενόχληση των ΗΠΑ για τις προκλητικές δηλώσεις τόσο του Ερντογάν όσο και του υπουργού Εργασίας της Τουρκίας, που στοχοποίησε τις ΗΠΑ για εμπλοκή στο πραξικόπημα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Όσο κρατάνε εκεί τον Φεχουλάχ Γκιουλέν οι ΗΠΑ είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα αυτό»
Ο Τζον Κέρι αν και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την προσπάθεια παραπομπής στη Δικαιοσύνη των δραστών του αποτυχημένου πραξικοπήματος, εν τούτοις ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθούν πρακτικές που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το στόχο.
Συμπληρωματικά σε αυτό ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι, είχε επισημάνει ότι το NATO θα παρακολουθεί στενά την Τουρκία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι
«είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι αμφισβητείται η ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλος του NATO».
Η αναφορά στη δημοκρατία και τον σεβασμό των νόμων καθώς και το ενδεχόμενο να τεθεί ως διακύβευμα η θέση της Τουρκίας στο NATO είναι η απάντηση στις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης καθώς επίσης και στις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ που διαμήνυσε ότι
«όποια χώρα συμπαραστέκεται στον Γκιουλέν, θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία».
Με σκληρό ύφος, τις μετρημένες δηλώσεις και τα υπονοούμενα ο Κέρι και οι συν αυτώ δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τη θέση της Τουρκίας στο NATO, η οποία εξασφαλίζει και την πρόσβαση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στα ρωσικά σύνορα.
Οι ΗΠΑ έθεσαν σαφή όρια για τις κινήσεις Ερντογάν ως προς τον ISIS και για την προσέγγιση με τη Μόσχα, εξέλιξη που δεν βλέπουν με ιδιαίτερα καλό μάτι στην Ουάσιγκτον.