Απόλυτα ρευστή είναι η κατάταση στην Τουρκία μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων. Αν και αρχικά οι στρατιωτικοί φάνηκε να ελέγουν απόλυτα την κατάσταση, το διάγγελμα Ερντογάν και οι παρεμβάσεις αρκετών κυβερνητικών αξιωματούχων που καλούσαν τον κόσμο σε διαδηλώσεις φαίνεται να ανατρέπουν τους συσχετισμούς δυνάμεων. Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες και αντικρουώμενες, ενώ η προπαγάνδα και από τις δυο πλευρές είναι έντονη θολώνοντας την εικόνα.
Η κατάσταση στην χώρα είναι χαοτική καθώς οι πραξικοπηματίες έχουν καταλάβει νευραλγικά σημεία, ενώ η εφόρμηση κόσμου στους δρόμους περιπλέκει την κατάταση.
Οι επιθέσεις στο κτίριο της αστυνομίας, στη Βουλή και στην κρατική τηλεόραση καθιστούν σαφές ότι διεξάγονται μάχες μεταξύ του στρατού και δυνάμεων της αστυνομίας.
Το πρακτορείο Ανατολή πριν από λίγο μετέδωσε ότι ελικόπτερα έχουν ανοίξει πυρ κατά του αρχηγείου των μυστικών υπηρεσιών στην Άγκυρα.
Πριν από λίγο πληροφορίες ανέφεραν ότι ο απορρίφθηκε αίτημα του Ερντογάν για άσυλο στη Γερμανία, ενώ το ιταλικό κρατικό κανάλι RAI αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε πτήση για τη Ρώμη, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατευθύνεται στο Λονδίνο.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα χρειαστούν πάνω από 24 ώρες για να ξεκαθαρίσει η κατάταση.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει κανείς ποιός ελέγχει την κατάταση στην Τουρκία.
Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι με το νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη και όχι με τους πραξικοπηματίες, ωστόσο η αυταρχικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν είναι εντεινόμενη.
Την αποφυγή αιματοκυλίσματος ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και προέτρεψε στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο Συνταγματικό πλαίσιο.
Οτι η προσπάθεια πραξικοπήματος είναι σοβαρή και δεν εκπορεύεται από μεσαία στελέχη του στρατού, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.