Σε διαδικασία πολιτικού lifting εισέρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Κριστιν Λαγκάρντ στους Financial Times και τις εξηγήσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, σε ερωτήσεις του Μιχάλη Ιγνατίου.
Το ΔΝΤ δεν άλλαξε όμως ξαφνικά πορεία, το γράμμα της Κριστίν Λαγκάρντ που διέρρευσε στα μέσα Μαΐου και αναφέρεται στην ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του ελληνικού προγράμματος ήταν η τροχιοδεικτική βολή.
Ενώ στο Ταμείο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συζητηθεί στις 19 Ιουλίου η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (IEO) η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται, η Βρετανία άνοιξε την πόρτα και η ανάπτυξη απέχει πολύ από το να παράξει αποτελέσματα που θα δράσουν συνεκτικά.
Στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ δεν είναι διατεθιμένο να υποχωρήσει, ούτε να αφήσει τους Ευρωπαίους να παίξουν το παιχνίδι τους. Το διακύβευμα είναι πλέον πολύ υψηλό
Το ΔΝΤ πρέπει πλέον να μαλακώσει για να μπορέσει να παίξει ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό, όπου λαϊκιστές ηγέτες αναδεικνύονται και ανακόπτουν το δρόμο προς την παγκοσμιοποίηση.
Οι ανεξέλεγκτες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, η αδυναμία διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και η αναιμική οικονομική ανάπτυξη ρίχνουν νερό στο μύλο των εθνικιστικών και αποσχιστικών κινημάτων και ριζοσπαστικοποιούν μετριοπαθείς κοινωνίες.
Το σχέδιο για ένα πιο ανθρώπινο ΔΝΤ χάραξε ο Ντομινίκ Στρος Καν και προσπάθησε βίαια να επιβάλει συμβουλεύονταν τον Γιώργο Παπανδρέου σε βίαιη χρεοκοπία. Η συνέχει είναι γνωστή.
Τη στροφή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε απαντώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου ο Τζέρι Ράις.
Αρχικά η Κριστίν Λαγκάρντ περιέγραψε το Ταμείο ως τον «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο», ενώ επισήμανε ότι θεωρεί γενικά αλλά και ειδικά το Ελληνικό Πρόγραμμα «δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία».
Η αυτοκριτική αυτή όμως έχει στόχο και ρίζες, καθώς όντας αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα το ΔΝΤ έχασε την αξιοπιστία του εσωτερικά αλλά και την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Δεν υπάρχει κανένας στο ΔΝΤ, είπε, που να θεωρεί ότι οι Ελληνες είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος», ξεκαθάρισε μετ επιτάσεως ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταμείου, απαντώντας τον Μιχάλη Ιγνατίου.
Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που θα ήθελε το ΔΝΤ από άποψης ανάπτυξης και απασχόλησης. Τόνισε: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι εκεί που θα θέλαμε να είναι. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί βιώσιμη και οικονομικά υγιής». Ο κ. Ράις είπε ότι η αποτυχία του Ελληνικού Προγράμματος είναι μία εξαίρεση στον κανόνα, κάνοντας αναφορά στις επιτυχημένες πολιτικές της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισλανδίας, ακόμα και της Λετονίας.
Υποστήριξε ότι αυτά τα προγράμματα ήταν αποτελεσματικά και τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι και περιπλοκές για τους οποίους το πρόγραμμα δεν ήταν ρεαλιστικό». Ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο και για τις γνωστές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είπε ότι εν το ΔΝΤ επιμείνει στις αλλαγές που προτείνει στα εργασιακά «θα απομονωθεί και θα χάσει»΄. «Όχι», απάντησε. «Δεν έχω δει τα σχόλια. Δεν θέλω να σχολιάσω. Στόχος της επόμενης αξιολόγησης σε σχέση με τα εργασιακά είναι η εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές».