if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Deutsche Bank πάτησε το κουμπί πανικού

panic button

Panic button

Η κρίση δεν είναι απλά μεγάλη, είναι τεράστια, η Deutsche Bank προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των Ευρωπαϊκών τραπεζών στα 150 δισ., ζητώντας ουασιαστικά Bail-out, δηλαδή κυβερνητικό χρήμα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι ” πρέπει να μπει ένα τέλος στην πρακτική των τραπεζιτών να ζητούν από τους πολιτικούς να τους λύσουν τα προβλήμάτά τους”.

Το ενδιαφέρον αυτής της αντιπαράθεσης είναι ότι δεν παρενέβη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει ότι την πετσέτα στο τερέν πετάει η Deutsche Bank και όχι κάποια, ελληνική, ιταλική ή ισπανική τράπεζα.
Στην πραγματικότητα η Deutsche Bank δεν βλέπει οποιαδήποτε λύση στο δικό της πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται και πλέον δεν θεωρεί ότι τα προβλήματα των νοτίων μπορούν να της δώσουν περισσότερο χρόνο ζωής.
Ο Ντάισελμπλουμ από την πλευρά επέμεινε στη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, ακόμα και για τα διαρκώς διογκούμενα κόκκινα δάνεια, λέγοντας χαρακτηστικά ότι “δεν θα υπάρξουν μεγάλες λύσεις, θα πάμε σταδιακά”.
Με τον τρόπο επιχείρησε να ξεκαθαρίσει στους τραπεζίτες ότι δεν θα δοθεί άδεια ούτε στις εθνικές κυβέρνήσεις για bail out, ούτε θα εμπλακεί η ΕΚΤ περισσότερο.
Η ανάλυση της Deutsche Bank όμως λεέι ότι ακόμα και το QE του Ντράγκι που στην ουσία βοήθησε τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τεράστια υποαποδοτικά δανειακά χαρτοφυλάκια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ουσιαστικό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Deutsche Bank προβλέποντας ότι το Brexit δεν είναι το τελευταίο συστημικό σοκ που υπέστει η Ευρωπαϊκή Ένωση πατάει το κουμπί του πανικού. Πλέον οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν την Ιταλία θα καθορίσουν τη δυνατότητα της ΕΕ να διατηρήσει τη συνοχή της και τις τράπεζες την ευστάθειά τους.
Ο φόβος πλέον είναι ότι ενδεχόμενο, ακόμα και μικρής κλίμακας, bail-in στην Ιταλία θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές τράπεζες από αυτά που θα λύσει.
Όπως αναφέρει η Deutsche Bank αυτή τη στιγμή χρειάζονται συνολικές λύσεις, προτείνοντας ακόμα και την εξαναγκαστική πώληση κόκκινων δανείων στην ονοματική τους αξία και όχι με έκπτωση.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version