Την ενεργό εμπλοκή του NATO στον πόλεμο κατά του ISIS αναμένεται να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα στη Σύνοδο της Βαρσοβίας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ούτε για τη χρήση των Awacks εν τούτοις εκτιμάται ότι τα όποια προβλήματα θα λυθούν άμεσα με την επιχειρησιακή ενεργοποίηση.
Οι ΗΠΑ πιέζουν πέραν του 6μηνου για την πιο ενεργό εμπλοκή του NATO στην περιοχή αλλά οι υπόλοιπες χώρες ήταν πιο επιφυλακτικές φοβούμενες επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ενεργειών σε εθνικό επίπεδο.
«Θα αποφασίσουμε ότι τα AWACS θα δίνουν πληροφορίες στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βαρσοβία.
Η Ουάσινγκτον αρχικά ζητούσε τα AWACS της Συμμαχίας να τεθούν στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού, ώστε να διαδραματίζουν τον ρόλο των κέντρων διοίκησης. Τα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με ισχυρά ραντάρ, μπορούν να συγκεντρώνουν δεδομένα για τη δραστηριότητα στον αέρα και στο έδαφος σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε εκστρατείες αεροπορικών βομβαρδισμών.
Όμως αυτά τα AWACS εντέλει θα περιοριστούν να μοιράζονται πληροφορίες με τη συμμαχία και μόνο με τα συμμαχικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από το έδαφος του NATO, χωρίς να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας.
«Θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε ώστε το NATO να διαδραματίσει έναν ρόλο στην κεντρική Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλει στη (ναυτική) επιχείρηση Σοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εναντίον των διακινητών μεταναστών που δρουν με ορμητήριο τις λιβυκές ακτές, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το NATO αυτή τη στιγμή έχει αναπύξει μεγάλη δύναμη επιτήρησης για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο και μοιράζεται ήδη στοιχεία με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η ενεργοποίησή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο εκιμάται ότι θα μεταβάλλει ουσιωδώς την κινητικότητα πλοίων στο Αιγαίο καθώς και αεροσκαφών, περιπλέκοντας την κατάσταση.
Ωστόσο μετά τα τελευταία πλήγματα των αμερικανικών δυνάμεων κατά του ISIS και την οικοδόμηση σχεδίου κοινής δράσης με τη Ρωσία στην περιοχή, εκτιμάται ότι η παρέμβαση του NATO μπορεί να αποβεί καταλυθτική στον περιορισμό του ISIS και την ανάκτηση εδαφών.
Από την πλευρά των Ευρωπαίων, στόχος είναι η σταθεροποίηση της Συρίας ώστε να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν μήνυμα ισχυρής παρουσίας στην περιοχή.
Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και η Ρωσία η οποία θα συμμετάσχει σε Σύνοδο με το NATO μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Βαρσοβία, με στόχο να βρεθεί modus vivendi για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και την αποφυγή εντάσεων στην Κασπία.