Εντείνεται η συζήτηση, ιδιαίτερα μετά το σφαγή στο Ορλάντο, για τον τρόπο και τις μεθόδους στρατολόγησης τρομοκρατών που δρουν μέσα στον οργανωμένο κοινωνικό ιστό σε δυτικές χώρες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Indiana State University το internet και οι μη-στρατιωτικοί εργασιακοί χώροι ευθύνονται, για τις ΗΠΑ τουλάχιστον, για το μεγαλύτερο μέρος αυτού που ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλσε “Home grown terrorism” δηλαδή της τρομοκρατίας που ανθρώνεται μέσα στις δυτικές κοινωνίες και δεν αποτελεί -κατ ανάγκη- άμεσο προσωπικό τρομοκρατικών οργανώσεων.
Πάνω σε αυτά τα στοιχεία βασέζεται -εν μέρει- και η πρωτοβουλία για έλεγχο των όπλων στις ΗΠΑ, ενώ αποτελούν την αφετηρία για προβληματισμό σχετικά με τη χρήση του ανοιχτούν internet.
Αν και στη Δύση δεν ανοίγει η συζήτηση για περιορισμό ή ελεγχο του internet, κυρίως γιατί το χρησιμοποιούν για να ανιχνεύσουν τρομοκρατικές απειλές οι μυστικές υπηρεσίες, εν τούτοις στην Κίνα περνάει και με νόμο η ρυθμιζόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο και απαγορεύονται -με νόμο- facebook και google.
Η Πολιτική Γραμματεία του Κουμουνιστικού Κόμματος της Κίνας χρησιμοποιεί την απειλή της τρομοκρατίας ως επίφαση για να συνεχίσει να ελέγχει τη ροή δεδομένων και πληροφοριών.
Ωστόσο το σκεπτικό σε μια χώρα του μεγέθους της Κίνας και με το καθεστώς που έχει η λογική -αν και τρομακτική για το δυτικό κόσμο- φαίνεται να έχει κάποια βάση, αν συνυπολογίσει κανείς τα στοιχεία που ακολουθούν και την καταπίεση που έχει υποστεί επί δεκαετίες ο κινεζικός λαός…
Ενδεχόμενο αφιλτράριστη και γενικευμένη χρήση του internet σε συνδυασμό με την καταπίεση αλλά και τη δράση εξτρμιστικών ομάδων τόσο στην Κίνα όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική της περιοχή, θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη χώρα σε πεδίο μάχης.