Σήμερα είναι η πλέον κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της Βρετανίας αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ενδεχόμενη αποχώρηση της θα οδηγήσει σε αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στον πυρήνα και την περιφέρεια της ΕΕ.
Το μήνυμα όμως του Δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι σαφές και πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών: Μια Ένωση που περιορίζει το κοινωνικό κράτος, υπερφορολογεί τον μισθωτό και αποσαθρώνει κοινωνίες δεν έχει κανένα νόημα.
Αυτό είναι το μηνυμα των Βρετανών οι οποίοι είδαν την ΕΕ να εφορμά στις ατομικές τους ελευθερίες, ενώ παρατηρούσαν πως συμπεριφέρεται σε χώρες με προβλήματα όμως η Ελλάδα.
Οι αποσχιστικές τάσεις στην ΕΕ εκδηλώθηκαν με το Δημοψήφισμα στη Βρετανία, δεν ξεκίνησαν όμως από εκεί.
Οι φυγόκεντρες δυνάμεις πυροδοτήθηκαν από την πολιτική και τους χειρισμούς της Γερμανίας, η οποία ως ηγεμονική δύναμη απέτυχε να ενώσει, απέτυχε να δημιουργήσει πίστη γύρω από το όραμά της, έτσι να ηγεμονεύσει βρέθηκε να διεκδικεί εξουσία για τον εαυτό της, χρησιμοπιώντας το κονκλάβιο των Βρυξελλών για να την αποκτήσει.
Σε αυτό τον πολιτικό μετασχηματισμό της ΕΕ αντέδρασαν πολλές κυβέρενησεις και οι Γερμανοί ενέδωσαν στις πιέσεις όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο, ενώ όπου μπόρεσαν επέβαλαν ετσιθελικά τη βούλησή τους, δημιουργώντας ντε φάκτο μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.
Σύντομα χώρες όπως η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία βρέθηκαν αντιμέτωπες με αποσχιστικές τάσεις στον πυρήνα τους, η Καταλονία και η Σκωτία ζήτησαν ανεξαρτησία, ανεπιτυχώς.
Στην πραγματικότητα όμως αυτό που ζητούν όλοι και εκφράζεται αποσχιστικά, είναι μια κεντρική εξουσία πιο λογική, μια κεντρική εξουσία ανθρωποκεντρική, έλεγχο στην ασυδοσία των μεγάλων και πολιτική που συναισθάνεται και δεν καθοδηγείται, δεν ποδηγετείται και θέτει ως μείζον διακύβευμα την ευημερία των πολιτών.
Εν τέλει το Δημοψήφισμα και οι δυνάμεις που αυτό απελευθέρωσε δείχνουν ότι μοντέλο της κλειστής πολιτικής ελίτ που συνεργάζεται με την οικονομική νομενκλατούρα προωθώντας τα συμφέεροντα κάποιων εις βάρος κάποιων άλλων έχει χρεοκοπήσει.
Δεν χρεοκόπησαν χώρες, χρεοκόπησαν μοντέλα διακυβέρνησης, χρεοκόπησαν πολιτικές και πολιτικοί. Το Δημοψήφισμα, ασχέτως της τελικής του έκβασης είναι προειδοποίηση.