Πολύπλευρες αναμένονται να είναι οι προεκτάσεις της ρωσοτουρκικής κρίσης καθώς οι δυο χώρες διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς. Παράλληλα η κίνηση της Τουρκίας που στόχο είχε να μην επιτρέψει τη δημιουργία ενιαίας συμμαχικής δύναμης κρούσης κατά του ISIS, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στηρίζουν τη θέση της Άγκυρας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να σύρει και την ΕΕ στην ίδια γραμμή πιέζοντας αφενός μέσω του ΝΑΤΟ και αφετέρου μέσου του διαύλου επικοινωνίας που έχει ανοίξει για το προσφυγικό, ενώ παράλληλα ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα ζητήσει το σχηματισμό Νατοϊκής δύναμης που θα δρα από τουρκικό έδαφος.
Τα νέα δεδομένα που εισάγονται στον χάρτη της κρίσης καθώς και τις ανακατατάξεις που αυτά προκαλούν σε μια σειρά ζητημάτων καθώς και για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στο νέο περιβάλλον θα συζητήσουν την Τετάρτη το βράδυ στις 20:00 το βράδυ, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ σε δείπνο στο Παρίσι.
Στο δείπνο εργασίας που έχει προγραμματιστεί για τις 20.00 (τοπική ώρα), οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων την προσφυγική κρίση και τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.
Όπως δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, η κυρία Μέρκελ έχει προσκληθεί από τον κ. Ολάντ και η επίσκεψή της αποτελεί «μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Γάλλους φίλους».
Μια δεύτερη ανάγνωση όμως της σημειολογίας της επίσκεψης αποκαλύπτει προσπάθεια ανασύνταξης του γαλλογερμανικού άξονα με στόχο τη χάραξη της πορείας της ΕΕ σε μια σειρά ζητήματα όπου παρατηρείται διχογνωμία
Στο δείπνο θα τεθεί και το ζήτημα της Ουκρανίας, όπου η Μόσχα αναμένεται σύντομα να κλιμακώσει τις πιέσεις μετά την απόφαση του Κιέβου να πυροδοτήσει κρίση στην Κριιμαία.
Παράλληλα θα εξεταστούν και θέματα σχέσεων με τη Μόσχα καθώς και η προοπτική επέκτασης των κυρώσεων, λόγω της Ουκρανικής κρίσης, για ακόμη έξι μήνες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ΕΕ θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκτείνει την επίδραση των κυρώσεων, ωστόσο δεν αναμένεται να λάβουν ξεκάθαρη απόφαση στήριξης προς την Τουρκία.
Γεωστρατηγικά ήδη η Μόσχα διέκοψε την αμυντική συνεργασία με την Άγκυρα, ενώ παράλληλα στέλνει στην περιοχή μια μοίρα μαχητικών και ένα καταδρομικό για την προστασία της αεροποιρικής και της ναυτικής βάσης που διαθέτει στη Συρία.
Σε διπλωματικό επίπεδο αίσθηση έχει προκαλέσει η σκληρή δήλωση του Βλάντιμιρ Πούτιν προς την Τουρκία ότι πρόκειται για έγκλημα που θα έχει συνέπειες, ενώ κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα για συνεργασία με την ISIS.
Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος υπουργός ενέργειας διαβεβαίωσε στο BBC ότι οι ενεργειακές σχέσεις των δυο χωρών θα παραμείνουν άθικτες από τα γεγονότα.